Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen


 

De keuze van het type dakkoffer is afhankelijk van het gebruik. Houdt in ieder geval de volgende zaken in de gaten:

1) Bagage naar boven

 • Wat is het gewicht van de bagage die u wilt vervoeren?
  De maximale belading van een dakkoffer is namelijk 75 kg. De maximale daklast van een auto is gemiddeld 100 kg. Als hier het gewicht van de dragers voor de dakkoffer en de koffer zelf af worden gehaald blijft er ongeveer 75 kg over voor bagage. Het is dan ook raadzaam de grotere, lichte bagage in uw dakkoffer te vervoeren.

 • Hoeveel bagage moet er in de dakkoffer passen?
  Autodakkoffers zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Maak dus voordat u overgaat tot het kopen van een dakkoffer een lijst van alle spullen die u zeker in de dakkoffer kwijt moet kunnen. U vindt dakkoffers met extra bagageruimte tussen de 300 en 600 liter.
 • Overige bagage
  Zijn er nog overige zaken die u boven op uw auto wilt vervoeren? Als u bijvoorbeeld een langere dakkoffer kiest is het mogelijk er een fiets of surfplank naast de dakkoffer te plaatsen. Het nadeel van een lange koffer is, in het geval van een 3-de of 5-de deur, dat de achterklep van uw auto er mogelijk tegen kan komen, bij het openen

2) Model auto naar boven

Met onze Hapro dakkoffer configurator kunt u mogelijke combinaties van een categorie auto met verschillende Hapro dakkoffers vergelijken en beoordelen. Hierdoor krijgt u een globale indruk van de verhouding van uw auto in combinatie met de Hapro dakkoffer naar keuze. Klikt u op onderstaande afbeelding om de dakkofferconfigurator te starten.


Hoe kan ik mijn dakkoffer het beste laden? naar boven
Het laden van uw dakkoffer is van groot belang, niet alleen om de ruimte optimaal te benutten, maar ook voor uw veiligheid en die van anderen.

 • De belading van de dakkoffer moet zo gelijkmatig mogelijk worden verdeeld.
 • Zorg ervoor dat de lading tijdens het rijden niet kan schuiven. Gebruik hiervoor de bijgeleverde spanbanden (niet bijgeleverd bij Hapro Roady).
 • Belaad de dakkoffer niet te hoog, zodat het deksel gemakkelijk te sluiten is.
 • Plaats de zwaarste bagage in de box zo veel mogelijk boven de dragers in het midden van de box.
 • Wanneer u bagage met scherpe, uitstekende randen vervoert, dek deze dan goed af om beschadigingen aan de dakkoffer en overige bagage te voorkomen.
 • Plaats in de dakkoffers zo veel mogelijk lichte spullen. Stop de zwaarste spullen in de kofferbak van uw auto. Zo houdt u het zwaartepunt het laagst, iets dat het rijgedrag ten goede komt.

Kan een dakkoffer op mijn auto het rijgedrag van de auto beïnvloeden? naar boven
Een dakkoffer kan het rijgedrag van uw auto weldegelijk beïnvloeden. Let tijdens het rijden met name op de volgende punten:

 • gevoeligheid voor zijwind
 • bochten
 • remgedrag
 • verhoging van uw auto met ongeveer 60 centimeter (dakdragers + autodakkoffer)

Controleer voor het rijden of alles goed bevestigd is en of de dakkoffer goed is afgesloten. Bij langere ritten raden wij ook aan om tussentijds te controleren of de dakkoffer nog stevig bevestigd is. Wij adviseren u uw rijgedrag en snelheid aan te passen. Tip: Verwijder de koffer als u deze niet gebruikt. Zo bespaart u brandstof.


Hoe kan ik mijn dakkoffer het eenvoudigste opbergen? naar boven
Er zijn verschillende manieren om uw dakkoffer op te bergen. U kunt de dakkoffer op zolder of in uw garage bewaren door hem eenvoudigweg op de grond te leggen of te zetten. U kunt er ook voor kiezen middels een dakkofferlift, de dakkoffer aan het plafond of muur van uw garage te bevestigen, zo bespaart u kostbare ruimte. We raden u wel aan de dakkoffer altijd even schoon te maken en de sloten en de scharnieren te smeren. 


Hoe onderhoud ik mijn dakkoffer het beste? naar boven 

 • Gebruik schoon water en eventueel een autoshampoo om uw dakkoffer te reinigen.
 • Gebruik nooit een poetsmiddel, olie of oplosmiddel. Gebruik ook nooit een alcohol, chloor of ammoniak houdend schoonmaakmiddel. Deze beïnvloeden de samenstelling van het kunststof en leiden tot onherstelbare beschadigingen en/ of verkleuringen.
 • Behandel de sloten regelmatig met siliconenspray of een ander smeermiddel.

Hoe kan ik het nabestellen van een sleutel versnellen? naar boven
Noteer uw sleutelnummer op uw gebruiksaanwijzing en/ of bij uw autopapieren. Bij ons kunt u eenvoudig op www.haproserviceonderdelen.nl of door op onderstaande afbeelding van de service onderdelen site te klikken een nieuw setje sleutels nabestellen.


Waardoor wordt het prijsverschil van de verschillende dakkoffers bepaald? naar boven
Het prijsverschil tussen verschillende dakkoffers wordt o.a. veroorzaakt door de volgende factoren:

 • Materiaal
  Niet iedere dakkoffer wordt uit hetzelfde materiaal vervaardigd. Zo worden onze dakkoffers uit de volgende drie verschillende soorten materialen geproduceerd:
 1. HIPS-U: Slagvast polystyreen - UV gestabiliseerd

 2. ABS-ASA: Slagvaster dan polystyreen. De ASA toplaag maakt de dakkoffer zeer weers- en UV bestendig.

 3. ABS-PMMA hoogglans: Zeer hoogwaardig materiaal gelijk aan ABS-ASA, inclusief een metallic hoogglans, als finishing touch.
 • Grootte
  De grootte van de dakkoffer bepaalt de hoeveelheid materiaal, waaruit de koffer geproduceerd dient te worden.
 • Bevestigingssysteem
  De Hapro Zenith,  Hapro Traxer, Hapro Carver special Edition, Hapro Cruiser en Hapro Nordic zijn allen uitgerust met het nieuwe en unieke bevestigingssysteem, Premium-Fit! Met dit systeem monteert u uw autodakkoffer letterlijk en figuurlijk in een handomdraai veilig en solide op uw autodak. Daarnaast is de Hapro Rider en Hapro Probox modellen uitgerust met het gepatenteerde Easy- fit montagesyteem. Indien u beschikt over aluminium dragers met een T-profiel, informeert u dan bij ons naar de speciale bevestigingsset.
 • Design
  Tijdens het ontwikkelingsproces van onze dakkoffers besteden we veel aandacht aan de aerodynamica en de vormgeving van onze dakkoffers.
 • Centrale vergrendeling
  Al onze dakkoffers, met uitzondering van de Hapro Roady, beschikken over centrale vergrendeling, voor een ijzersterke sluitbeveiliging en optimaal gebruikers gemak. Deksel dicht, koffer op slot.
 • Dynamische klapveren
  Al onze dakkoffers zijn voorzien van scharnierende veren, met een dubbele actie, die ervoor zorgen dat de dakkoffer zowel eenvoudig opent, als mede de dakkoffer extra stevig dicht houdt tijdens het vervoer.
 • Stalenprofielen
  als extra versteviging is de bodem van al onze dakkoffers m.u.v. de Hapro Roady voorzien van stalen profielen. Deze zorgen voor extra stevigheid en stabiliteit voor u en uw bagage.
 • Kwaliteit van de dakkoffers
  Al onze dakkoffers dragen het Duitse TÜV keurmerk. Daarnaast zijn de Hapro Zenith, Hapro Traxer, Hapro Carver special edition, Hapro Cruiser en Hapro Nordic modellen zelfs al ISO 11154 gecertificeerd. Dat wil zeggen dat deze dakkoffer modellen reeds voldoen aan de aller strengste kwalitiet en veiligheis eisen die in de toekomst van kracht zullen gaan.

Wat is het verschil tussen dynamische knikveren en gasveren? naar boven
Doordat gasveren bij een gesloten stand van de dakkoffer nog steeds een bepaalde kracht uitoefenen op het deksel van de dakkoffer, kunnen de gasveren bij zeer warm weer uw autodakkoffer vervormen. De dynamische knikveren hebben een dubbele actie. Dit wil zeggen dat bij het openen van de dakkoffer druk naar buiten wordt uitgeoefend, waardoor de dakkoffer makkelijk opent. In gesloten toestand is deze kracht omgedraaid en dus naar binnen toe gericht, waardoor er geen druk meer op de kunststof van het deksel wordt uitgeoefend.


Is de dakkoffer goed beveiligd tegen diefstal? naar boven
Al onze dakkoffers hebben een prima sluitbeveiliging: deksel dicht, koffer op slot via een enkelvoudig klikslot of zelfs een centrale vergrendeling. Aangezien de bevestiging aan de dakdragers van binnen uit de dakkoffer wordt vergrendeld, is het bij een goed afgesloten dakkoffer niet mogelijk deze van de auto te verwijderen. Het blijven echter kunststof dakkoffers, die met gereedschap wel opengebroken kunnen worden.


Hoe moet ik mijn dakkoffer monteren? naar boven
Alle Hapro Zenith, Hapro Traxer, Hapro Carver special edition, Hapro Cruiser en Hapro Nordic dakkoffers zijn uitgerust met het door Hapro ontwikkelde en zeer unieke Premium-Fit bevestigingssysteem. Het nieuwe en unieke bevestigingssysteem Premium-Fit zorgt voor snelle, eenvoudige en bovenal veilige bevestiging van de dakkoffer op de dakdragers. Ook het demonteren van de dakkoffer is met de Premium-Fit in een letterlijke handomdraai gebeurd. Speciale grijpklauwen klemmen via de draaiknop om de dakdrager, een ratelmoment laat u exact weten wanneer de klemmen stevig genoeg zijn aangedraaid. De grijpklauwen zijn omgoten met kunststof voor extra grip en ter bescherming van de dakdragers. Door de compactheid van de Premium-Fit ontstaat er nog meer ruimte voor u bagage! Uiteraard voldoet het systeem aan de strengste ISO 11154 en TÜV-normen bij een maximale belasting van 75 Kg!

De Hapro Rider en Hapro Probox modellen zijn uitgerust met het gepatenteerde snelbevestigingsysteem: Easy-Fit  deze zorgt ervoor dat de dakkoffer snel en eenvoudig te monteren is. Met dit systeem hoeft u geen gaten meer te boren in de dakkoffer. U hoeft alleen de beugels in de juiste positie te zetten en deze vervolgens te vergrendelen door middel van één simpele handbeweging en uw dakkoffer zit stevig vast op het dak van uw auto. Het Easy-Fit systeem is geschikt voor vrijwel alle universele dragers. Uiteraard voldoet het systeem aan de strengste ISO 11154 en TÜV-normen. Natuurlijk wordt bij elke Hapro dakkoffer een handleiding geleverd waarin u precies kunt terugvinden hoe de dakkoffer op de juiste manier bevestigd dient te worden op de dakdragers. Een aantal belangrijke tips vooraf:

Zorg ervoor dat de dakkoffer midden op de dragers staat. Zo wordt het gewicht van de box het meest gelijkmatig verdeeld.

 • Houdt rekening met het openen van uw achterklep.
 • Monteer de dakkoffer zodat hij parallel aan het wegdek op de auto ligt, om te voorkomen dat er opwaartse druk komt tijdens het rijden.
 • Zorg ervoor dat de dakkoffer recht op de auto bevestigd is, zodat de koffer een minimale invloed heeft op het rijgedrag.

Moeten mijn dakdragers aan bepaalde eisen voldoen? naar boven
Gebruik de autodakkoffer alleen in combinatie met internationale gecertificeerde dakdragers. De dakkoffer mag niet schuin en niet achterste voren op de dakdragers worden gemonteerd.

Hapro Zenith, Hapro Traxer, Hapro Carver special edition, Hapro Cruiser en Hapro Nordic
Dankzij het nieuwe en unieke bevestigingssysteem kunnen de buizen van de dakdragers een breedte van tot wel 95mm en een hoogte van 38 mm hebben De afstand tussen de dakdragers moet bij voorkeur minimaal 70 cm en maximaal 95 cm bedragen.

Hapro Rider en Hapro Probox
De buizen van de dakdragers kunnen een breedte hebben van 74mm en een maximale hoogte van 40 mm. Indien uw dakdragers hoger zijn dan 40 mm, zijn er speciale verlengde beugels leverbaar. De afstand tussen de dakdragers moet bij voorkeur minimaal 70 cm en maximaal 95 cm bedragen.

Hapro Roady
De buizen van de dakdragers moeten een breedte hebben van ten hoogte 56 mm en een hoogte van 30 mm of minder. De afstand tussen de alles dragers moet minimaal 70 cm bedragen.


Hoe lang wordt er garantie gegeven op een dakkoffer? naar boven
Alle Hapro Zenith, Hapro Traxer, Hapro Carver special edition, Hapro Cruiser, Hapro Nordic, autodakkoffers hebben een fabrieksgarantie van 5 jaar. Alle Hapro Rider, Hapro Probox en Hapro Roady dakkoffers hebben een fabrieksgarantie van 3 jaar.


Waar moet ik op letten om goederen veilig te vervoeren? naar boven
Volgt u bij het bevestigen van uw autodakkoffer de montage-instructies nauwkeurig op. Mocht blijken dat een of meer onderdelen ontbreken, neemt u dan contact op met ons. Gebruik uw dakkoffer niet alvorens alle onderdelen zijn gemonteerd conform de instructies. Controleer voor het wegrijden altijd of het deksel goed is gesloten. Zorg dat uw dakkoffers altijd volgens het montagevoorschrift is bevestigd.


Wat is de maximale belading van de dakkoffer? naar boven
De maximale belading van een dakkoffer is 75 kg. De maximale daklast van een auto is gemiddeld 100 kg. Als hier het gewicht van de dragers voor de dakkoffer en de koffer zelf af worden gehaald blijft er ongeveer 75 kg over voor de bagage. Het is dan ook raadzaam de grotere, lichte bagage in uw dakkoffer te vervoeren.


Hoe eenvoudig i

Onze service
Het service concept van Hapro Dakkoffers
Veilig betalen en data privacy